top of page

Međunarodna Vozačka Dozvola  /MVD/


 

Prilikom putovanja u inostranstvo vozači moraju posjedovati Međunarodnu vozačku dozvolu (MVD). Ovaj dokument, koji predstavlja prepis nacionalne vozačke dozvole na više jezika, na formatu obrasca, koji je određen međunarodnim saobraćajnim propisima, mogu dobiti svi vozači koji posjeduju važeću nacionalnu BH dozvolu.
Međunarodna vozačka dozvola potrebna je prilikom putovanja u većinu zemalja Evrope, a u zemljama u kojima se ne zahtijeva, njeno posjedovanje postaje neophodno ukoliko se u tim zemljama želi voziti automobil sa tamošnjim registarskim tablicama ili rent-a-car vozilo.
MVD se izdaje uz podnošenje na uvid važeće nacionalne dozvole izdate u BiH, lične / osobne karte , te dvije fotografije /standardne veličine za dokumenta/. MVD se izdaje na period od dvije godine, s tim da je taj rok i kraći, ukoliko valjanost vozačke dozvole ističe prije tog roka.
MVD se izdaje na osnovu Ovlašetenja koje je BIHAMK dobio od Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine a u skladu s Pravilnikom o međunarodnoj vozačkoj dozvoli (Službeni glasnik broj 13/07), odnosno Pravilnikom o izmjeni Pravilnika o međunarodnoj vozačkoj dozvoli (Službeni glasnik broj 42/11).
Na osnovu Saglasnosti Ministarstva komunikacija i prometa BiH cijena izdavanja MVD je utvrđena u jedinstvenom iznosu od 30,00 KM na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

bottom of page